Disable Preloader

Критиките на Европейския Парламент в доклада си към България

Европейският парламент критикува остро България в чернова на резолюция, която ще бъде гласувана в една от комисиите му.

В нея се изразява твърда подкрепа за протестиращите в последните три месеца. Изрично се споменават конкретни случаи на натиск върху демонстрантите и на възпрепятстване на работата на журналистите - от проверките, направени на веригата магазини за детски играчки  Хиполенд ,до ограниченията на движението на репортери в новата сграда на парламента.

"Европейският парламент изразява недвусмислената си подкрепа за българския народ в оправданите му искания и стремежи за справедливост, прозрачност, отчетност и демокрация. Той е на твърдото мнение, че мирните демонстрации са основно право във всяка демократична държава и подкрепя правото на хората на мирен протест и осъжда всяка форма на насилие срещу мирните демонстрации.Също така подчертава, че свободата на изразяване и свободата на информация трябва да бъдат уважавани винаги и изразява особен ужас от обвиненията в употреба на сила срещу жени и деца, включително деца с уврежания.

Парламента изразява тревога от незаконните и прекалени проверки на частни бизнеси, публично изразили подкрепа за протестите. Осъжда насилствената и непропорционална намеса на полицията по време на протестите през юли, август и септември 2020 г.".

Това е част от черновата на резолюция за върховенството на закона в България, която ще бъде гласувана в Комисията по граждански свободи LIBE в Европарламента. Докладчик по нея е председателят на комисията - испанецът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Хуан Фернандо Лопес Агилар. Комисията има 67 члена, от които 18 са членове на Европейската народна партия .

Това е "резолюция по актуален въпрос", дебатът по която ще се проведе в пленарната зала на 5 октомври. Той ,идва след други две обсъждания на България - първото в подкомисия на Комисията по граждански свободи, а другото - в пълния ѝ състав и в присъствието на еврокомисаря за ценностите и прозрачността Вера Йоурова. При представянето на първия Доклад за върховенството на закона в ЕС еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс съобщи , че частта за България ще бъде обсъждана в Съвета на ЕС през ноември, заедно с още четири други държави - Белгия, Дания, Естония и Чехия.

В черновата се отбелязва още, че парламентът следи предложението за създаване на Велико народно събрание и нова конституция.
"Всяка конституционна реформа трябва да бъде обект на цялостен и включващ дебат и да се основава на консултации с всички засеганати страни, особено гражданското общество, и да бъде одобрена с най-широкия възможен консенсус".

Спомената е и практиката на управляващото мнозинство да прекарва бързо закони през парламента без необходимите дебати, както и факта, че публичното доверие в институцията е изключително ниско. ЕП също така изразява съжаление за ограниченията на движението на журналисти в новата сграда на Народното събрание.